Byggmesterforbundets medlemmer bruker store ressurser i å finne løsninger for å redusere energibruken, og skifte til nyere og mer moderne energiløsninger når de bygger eller rehabiliterer boliger. For å nevne noen:
- Bedret isolering
- Varmepumpe
- Ventilasjonssystem med varmegjenvinning
- Solceller
- Energieffektive elektriske apparater
- Styringssystemer for lys, varme og ventilasjon
- Sparedusj
- Solfanger til oppvarming av vann
- Gjenvinning av dusjvann
- Tilkobling til fjernvarmeanlegg
Nye hus er energieffektive og flere hus bygget etter passivhusstandard eller plusshusstandard vil i sum redusere energibruken i nyere boliger.
Byggmesterforbundet ønsker å spre informasjon om, og legge til rette for, at det også ved rehabiliteringsarbeider i større grad velges løsninger som reduserer energibruken. Det betyr etterisolering, nye vinduer med lav u-verdi og andre tiltak som gjør eksisterende boliger mer energieffektive. En av de mest effektive metodene for å redusere energibruken er å ettermontere balansert ventilasjon.
Byggmesterforbundet holder kurs om «Arbeider på eksisterende bygg» for medlemsbedrifter og andre byggefirma i Norge. Rehabilitering er en stor kilde til reduksjon i energibruken i eksisterende boliger, forutsatt at det gjøres en kvalifisert vurdering av mulige energibesparende løsninger i det enkelte prosjekt. Energirådgiving er derfor et av hovedtemaene i kurset, slik at deltakerne skal bli i stand til å gi gode råd om energitiltak ved rehabiliteringsjobber.
Foruten å bidra ved å spre informasjon til de utførende bedriftene, har Byggmesterforbundet også vært en aktiv pådriver for å få på plass flere og bedre støtteordninger for forbrukere som ønsker å få utført energibesparende tiltak på sin eksisterende bolig. Bedre støtteordninger fra myndighetenes side mener vi vil bidra til at flere velger å ikke bare oppgradere, men også aktivt energioppgradere når de skal pusse opp boligen.