Nye virkemidler i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet

De kriminelle aktørene går tøffere tider i møte
I statsbudsjettet er det satt av 25 millioner kroner til samarbeid mellom kontrolletater og tilsyn for å bekjempe arbeidsmarkedskriminaliteten. Hvordan pengene skal brukes er ikke bestemt, men Samordningsorganet mot arbeidsmarkedskriminalitet er enige om at proffmarkedet i bygg og anlegg skal ha førsteprioritet i arbeidet mot arbeidsmarkedskriminaliteten. Det er enorme summer som går i rett inn i kriminelle hender i dette markedet. I en artikkel på aftenposten.no tidligere i november uttalte skattedirektøren seg om at hele 31 prosent av omsetningen i europeisk bygg- og anleggsnæring er svart.
Tiltakene som Samarbeidsorganet mot arbeidskriminialitet anbefaler er blant annet samordning av offentlige etater, bedre tilgang til informasjon, samordnede kontroller og ID-kontroller. Dette er i tråd med nærigens egne forslag.
- Denne rapporten er et tidsskille i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet, sier næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr. - Nå går de kriminelle aktørene tøffere tider i møte.
Veilederen gir et konkret bidrag
Veilederen "Valg av seriøse bedrifter" består av: en sjekkliste for innledende bedriftssjekk før tilbudsforespørsel til ferdigstillelse av prosjektet, maler for tilbudsforespørsel, avklaringsmøte og spesielle kontraktsbestemmelser (tillegg til Norsk Standard). - Målsettingen er at bedriftene gjennom gode valg skal hindre at useriøse og kriminelle aktører kommer inn i kontraktskjedene, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.
BNL anbefaler at sjekklisten og malene innarbeides som en del av bedriftenes kvalitetssystem.
Politiet har også deltatt i arbeidet med veilederen. - Dette er et viktig konkret bidrag sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet Atle Roll-Matthiesen, på BNLs Seriøsitetskonferanse i dag. Han legger til at politiet har ingen problemer med å anbefale veilederen.
Kilder: Byggmesteren, bygg.no, BNL